GTM-T845JXH

INHOUD :

Hoe ver moet ik mijn hortensia´s uit elkaar planten?

Is het mogelijk om hortensia´s op een balkon in de schaduw te plaatsen?

Alle hortensia´s starten niet tegelijk.

Hortensia´s en herfstvorst.

Tuinklussen voor de maand december

Snoeien

HOE VER MOET IK MIJN HORTENSIA'S UIT ELKAAR PLANTEN?Hier is een vraag die ons heel vaak wordt gesteld en het is logisch.

Allereerst is het goed om te onthouden dat hortensia een plant is die zal groeien en volume zal krijgen, een beetje of veel, afhankelijk van de variëteit. Het vormt over het algemeen een halfbolvormige struik die even hoog als breed is.

PLANTEN AFSTAND
De afstand tussen elke hortensia is daarom een belangrijk element om rekening mee te houden bij het planten.

Dit hangt af van hoe groot je plant zal zijn als volwassene :

Volwassen maat Aanbevolen afstand
0,8 m - 1,20 m 0,6 m - 0,8 m tussen hortensia's
1.20m - 1.60m 0,8 m - 1 m tussen hortensia's
1.60m - 2m 1m - 2m tussen de hortensia's

Vergeet deze afstanden niet te respecteren bij je muren, huisdeuren of looppaden, want de hortensia kan je pad versperren of te krap worden, wat de groei zou belemmeren.

Het is ook mogelijk om uw hortensia verspringend te planten, waarbij u de aanbevolen afstanden in acht neemt.

Onthoud dat hortensia geen heideplant is , maar liever een luchtige, humusrijke grond.

DE RUIMTE INRICHTEN
In eerste instantie zullen uw hortensia's uit elkaar staan. Als je de gaten wilt opvullen, om de zichtbare aarde te verbergen: het is heel goed mogelijk! hetzij met andere planten of met mulch.

Zo kunt u heel goed kleine vaste planten (bijv. Helleborus) of bollen (bloeiende winter/lente) planten voor een betere weergave van uw tuin.

Het doel is om je bed te kleuren wanneer de hortensia geen begroeiing heeft!Is het mogelijk om hortensia's op een balkon in de schaduw te plaatsen?


1 - Hortensia's: Aan de schaduwkant is het geweldig!
Hortensia's zijn planten die inheems zijn in het kreupelhout, dus ze doen het goed in de schaduw of met ochtend- of avondzon. Voor uw balkon in de schaduw is dit een zeer goede keuze.

NB : Voor mensen die balkonterrassen op het zuiden hebben: hortensia's (Hydrangea macrophylla) moeten vermeden worden, die hebben te veel last van de middagzon. We raden u aan om de soort "neef" te kiezen: de kleine Hydrangea paniculata .

2 - In welke maat potten de hortensia's verpotten?
Over het algemeen kun je bedenken dat als je een hortensia koopt in een pot van 2 liter, je deze moet verpotten in een pot van minimaal 10 liter. (3 liter pot => 15 liter pot). Je kunt ook direct een grotere pot kiezen en de beplanting compleet maken door bijvoorbeeld één of enkele vaste planten aan de basis te zetten.ALLE HORTENSIA'S STARTEN NIET TEGELIJK.

Wees gerust, je H. paniculata zijn niet dood ... ze slapen nog!
Als je om je heen observeert: sommige bomen en struiken beginnen te bloeien, om hun eerste bladeren te maken en zelfs voor sommigen om te bloeien (forsysthia, magnolia's). Aan andere bomen daarentegen (kastanjebomen, platanen, ...) beweegt momenteel niets, ze zijn nog in volle "winterslaap". Hetzelfde geldt voor Hortensia. In dit geslacht zijn er verschillende soorten die anders zullen reageren en dan is elke variëteit ook min of meer vroegrijp.

Hortensia's ( Hydrangea macrophylla ) beginnen snel . Ze reageren zeer snel op de eerste hitte.

Aan de andere kant is voor bepaalde Hydrangea zoals Hydrangea arborescens en vooral Hydrangea paniculata een langere periode van hoge temperaturen, en vooral warmere nachten, nodig om de kiemrust van de knoppen te doorbreken.

De eerste start van de vegetatie zal pas eind maart of begin april plaatsvinden, afhankelijk van de variëteiten en natuurlijk het klimaat van het jaar en het geografische gebied. We moeten daarom wachten tot de lente goed ingeburgerd is om ze te zien ontwikkelen.

Dit kenmerk van kiemrust is gebruikelijk bij veel andere struiken, het geeft ze een betere aanpassing in koudere streken.

HORTENSIA EN HERFSTVORSTDe komst van koude en herfstvorst
Je maakt je zorgen over je hortensia's ( Hydrangea macrophylla ) met de komst van de kou en de eerste vorst van de herfst.
Je vraagt ons of we ze willen beschermen, iets speciaals willen doen...


We willen je hier geruststellen: de hortensia ziet de komst van de herfst als een normale gebeurtenis omdat het een plant is waarvan de plantcyclus wordt onderbroken door de 4 seizoenen.

Hortensia's zijn niet bang voor herfstvorst.
De eerste herfstvorst (tussen -1 en -5 °C) in november is een normale situatie in onze streken, en ook in de herkomstgebieden van de hortensia's. (Japan)

Deze vorst komt wanneer de hortensia's klaar zijn met groeien en hun bloemknoppen voor het volgende jaar vormen. De vorst tast alleen de bladeren aan (die toch in het najaar vallen) en mogelijk enkele te malse scheuten of late bloemen die eind september verschenen.

Deze vorm van vorst heeft dus geen effect op de plant en ook niet op de bloei komende zomer. Er is niets bijzonders aan te doen, en ook geen speciale bescherming om in de winter aan te trekken: het zijn planten die aan dit soort situaties gewend zijn.

Uitzondering:

- Je hebt eind september, begin oktober een hortensia aan het begin van de bloei geplant, afkomstig van een "kunstmatig" vertraagde plant: een bloemistenplant bijvoorbeeld.
In dit specifieke geval kan het een impact hebben op de bloei van het volgende jaar. Omdat de plant zich nog niet in haar natuurlijke cyclus bevindt, heeft ze nog geen tijd gehad om haar hout te harden, noch om haar bloemknoppen te vormen. Het had in een koude kamer moeten worden bewaard en alleen in het voorjaar opnieuw moeten worden geplant.

De meeste hortensia's zijn winterhard tot -15°C
In de meeste gebieden zijn de meeste hortensia's, wanneer ze in de grond worden geplant , bestand tegen wintervorst tot gemiddeld -15 ° C.

Er zijn uitzonderingen. zo is Hydrangea macrophylla 'Hanabi' gevoeliger (weerstaat slechts tot -7 tot -12°C) en daarentegen is Hydrangea macrophylla 'Semperflorens' winterhard tot -23 tot -29°C.

Wanneer de temperatuur lager is zonder bescherming, zullen de hortensia's niet doodgaan, maar het bovenste deel van de takken zal worden beschadigd en daardoor worden de terminale bloemknoppen vernietigd

Niet snoeien, uitgebloeide bloemen niet snijden in de herfst
Ze hebben een beschermend effect op de onderste knoppen van de stengel.tuinklussen voor de maand decemberHet zijn de donkere dagen voor kerst en niet iedereen is even fanatiek met de tuin bezig, maar er is genoeg te doen in het weekend.

dit is het ideale moment om de tuin anders in te richten?
Je kunt de planten nu nog goed herkennen. Over een paar maanden is dat lastiger, omdat het dan een kale boel is. Wil je het terras wat groter of kleiner maken, of plaats maken voor nieuwe borders? Dan moet je nu de tuin in. Het is heerlijk om buiten te zijn. De warme chocomelk of koffie smaakt daarna nog lekkerder.

Is de snoeischaar nog ergens goed voor in december?
,,In het verleden zeiden hoveniers vaak: alles wegknippen en wegharken, maar dat doen we helemaal niet meer. Er zijn planten die je af mag knippen, bijvoorbeeld als het in de weg hangt, maar het is vaak beter als je dat niet doet. Een plant beschermt zich in de winter door wat te gaan hangen. Samen met de bladeren van de bomen bedekt de tuin zichzelf. Plantenresten die op de grond liggen, worden omgezet in voeding voor de grond.


  • Snoeien

. De gedroogde bloemen in april verwijderen bij normale hortensias.

 

. Bij pluimhortensias de gehele plant knippen tot ongeveer 20 cm. 

                                                                                                                                                                              .De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei.De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei.

 

Pluimhortensia´s

Wat kan je doen tegen bruine pluimhortensia´s :

Je kunt hem afdekken met een wit laken ( zorg dat deze niet de plant raakt )

Ook volstaat het om de plant voldoende water te geven .