GTM-T845JXH

INHOUD :

Zo maak je Magical Hydrangeas winterklaar.

Wollige Dopluis.

Klimhortensia's

Blauwe Hortensia's.

Rode Hortensia's.

Hortensia's met dikkere bloemblaadjes.

Hoe ver moet ik mijn hortensia´s uit elkaar planten?

Is het mogelijk om hortensia´s op een balkon in de schaduw te plaatsen?

Alle hortensia´s starten niet tegelijk.

Hortensia´s en herfstvorst.

Tuinklussen voor de maand december.

Snoeien

 

Zo maak je Magical Hydrangea’s winterklaar. 

 

Zo maak je Magical Hydrangea’s winterklaar

De overgang van herfst naar winter is een bijzondere tijd. De lucht wordt kouder, de dagen korter en ook in de tuin verandert er van alles. Hét moment om je planten voor te bereiden op de winter. Hortensia’s zijn de showstoppers in de tuin en met de juiste zorg blijven ze dat ook tijdens de koude maanden. Hier lees je hoe je Magical Hydrangea’s winterklaar maakt en ervoor zorgt dat ze in het voorjaar weer volop bloeien.

 

Hydrangea snoeien? Wacht tot na de winter

Laat de snoeischaar nog even liggen. Hortensia’s snoei je het beste na de winter, in het voorjaar. De bloemen voor het volgende jaar vormen zich namelijk op het oude hout. Oftewel op de takken die de hortensia in het jaar daarvoor gevormd heeft. Door nu te snoeien, riskeer je dat je de kraamkamer van nieuwe bloemen afknipt. Zonde!

 

Pas op voor vorstschade

Nog een goede reden om je Magical pas na de winter te snoeien: vorstschade. Snoei je nu en gaat het vriezen, dan kunnen de gevoelige snoeiwonden niet goed helen. Een uitnodiging voor schimmels en andere ellende. Lekker laten zitten dus, die bloemen en takken.

 

Bescherm hortensia’s in de volle grond tegen kou

Hortensia’s die in de volle grond staan, zijn meestal goed bestand tegen de kou. Hun takken en knoppen kunnen goed tegen een stootje. Maar voor jonge of kwetsbare planten is extra bescherming geen overbodige luxe. Bescherm deze planten met een vliesdoek, een kokosmat of leg een dikke laag dennennaalden rond de basis van de plant, zo isoleer je de wortels.

 

 

Magical Hydrangea’s in potten bij vrieskou

Potplanten zijn gevoeliger voor lage temperaturen. Wanneer de pot bevriest, kan dat de wortels van de plant beschadigen. Breng je potplanten dus naar binnen in een niet al te warme ruimte of zet ze onder een overkapping. Heb je die niet? Wikkel de pot dan in een vliesdoek of noppenfolie voor extra isolatie en bescherming.

 

Hydratatie voor de winter

Deze tip verwacht je misschien meer in de zomer, maar zorg ervoor dat je Magical Hydrangea’s goed gehydrateerd zijn voor de winter begint. Geef ze in de herfst voldoende water, zodat ze sterk en gezond het volgende seizoen in gaan. Pas wel op dat je niet te veel water geeft, om wortelrot te voorkomen. Eén keer in de twee weken water geven is een goede richtlijn.

 

Vragen of behoefte aan meer advies?

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je hortensia’s de winter goed doorkomen en in het voorjaar weer prachtig bloeien. Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Stuur ons gerust een e-mail naar info@magicalhydrangea.com of stuur ons een DM op een onze socialmediakanalen, ons deskundige team staat klaar staat om je te helpen! 

 

Wollige dopluis

 

De wollige dopluis heeft zijn naam te danken aan de witte substantie die om de luis heen zit. Het lijken net kleine wollige dopjes. Deze dopjes wol kunnen wel aardig wat schade aanrichten aan jouw planten. Gelukkig is de wollige dopluis goed te bestrijden.

 

Wat is de wollige dopluis?

 

De wollige dopluis is een stuk beter herkenbaar dan de gewone dopluis. Dit komt door de wolachtige eierzakken die de luis op blaadjes of takken achterlaat. Ze zijn te vinden op veel verschillende planten en bomen. De luis zelf is lichtbruin van kleur en zes millimeter lang inclusief de witte bol.

 

Schade aan jouw planten

 

De wollige dopluis zuigt het sap uit jouw planten, waardoor ze beschadigd raken en minder hard groeien. Je herkent dit aan vervorming van de bladeren, gele vlekken op het blad of bij zeer ernstige gevallen zelfs afvallende bladeren. De luizen kunnen dus aardig wat schade aanrichten aan jouw planten. Daarom is het verstandig om ze snel aan te pakken.

 

Wollige dopluis bestrijden

Gelukkig is deze luis niet erg lastig te bestrijden. Wanneer je de de witte dopjes op jouw planten ontdekt, zijn er een aantal dingen die je zelf vast kunt proberen. Vaak volstaat het namelijk om de luizen simpelweg van het blad af te vegen. Een andere manier om ze te verwijderen is door met een stevige waterstraal over de planten te gaan.  

WOLLIGE DOPLUIS VOORKOMEN.

Wolluis kun je voorkomen door:

  • Het versterken van jouw planten. Door de juiste voeding en potgrond te geven worden jouw planten meer weerbaar tegen plagen en ziektes.

Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% afwasmiddel en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld .

 

 

 

KLIMHORTENSIA'S

 

WAT KUNNEN WE PLANTEN VOOR EEN SCHADUWRIJKE MUUR?

Het verfraaien van een muur in de schaduw is vaak problematisch. De meeste klimplanten houden van de zon. Gelukkig hebben wij u een veel mooier alternatief dan klimop te bieden! Klimhortensia’s gedijen goed in de schaduw* en zijn een ideale oplossing.
* Sterker nog, ze zouden ongelukkig zijn in de zon!

 

DE DIVERSITEIT AAN KLIMHORTENSIA’S

Er zijn verschillende klimhortensia's . Het is aan u om te kiezen op basis van uw locatie en persoonlijke smaak.

 

HORTENSIA PETIOLARIS

Het is veruit de bekendste en meest gebruikte. De groei is het snelst. Het is zeer goed bestand tegen kou. Eenmaal gevestigd in de vegetatie, zal de hydrangea petiolaris in juni bloemen vormen in roomwitte bloemschermen.

 

HORTENSIA SEEMANII

Minder bekend, Hydrangea seemanii is een groenblijvende soort. Dit is zijn originaliteit en zijn troef. Zo behoudt hij het hele jaar door zijn bladgroen en dus zijn sierlijke karakter. De stijl is anders, met grote, dikke, glanzende bladeren en tamelijk stijve stengels. Wanneer hij begint te bloeien, vormt hij grote knoppen, die uitgroeien tot grote roomwitte bloeiwijzen.

 

HORTENSIA ANOMALA WINTERSUPRISE

Als u op zoek bent naar kleur, zal hydrangea anomala wintersuprise u verleiden met zijn groenblijvende blad, groen in de lente en verkleurend naar paars in de herfst. Het is dan ook de enige die deze kleurveranderingen aanbiedt.

 

SCHIZOPHRAGMA, NEVEN VAN KLIMHORTENSIA

Schizophragma hortengeoides is een nauwe neef van de Hortensia's . Deze soort en zijn variëteiten zijn bijzonder elegant, met rond, gekarteld, hartvormig blad en bloeien in de vorm van grote bloeiwijzen van kleine vruchtbare bloemen omgeven door grote druppelvormige kelkblaadjes. Deze soort is er in verschillende varianten.

Wij houden van de delicatesse van Schizophragma hortensia's Iwa Garami met zijn zachte groene gekartelde bladeren en zijn kelkblaadjes in  kleine druppels melk.

Schizophragma hortengeoides Roseum onderscheidt zich door zijn grote roze kelkblaadjes.

Schizophragma hortengeoidesMoonlight heeft uitzonderlijk bladverliezend blad geaderd met zeer decoratief zilvergroen.

 

HOE PLANT JE EEN KLIMHORTENSIA?

Alle klimhortensia's worden in de schaduw geplant. Ze houden van grond die rijk is aan organisch materiaal, die koel blijft, maar niet te nat.

Hun steun kan ook een muur, een hek, een boom zijn... Maar ze hebben een vlak en ononderbroken oppervlak nodig. De hortensia is inderdaad geen kronkelplant. De stengels wikkelen zich niet rond een hek of latwerk zoals clematis dat kan.

 

Een tip: kantel uw klimhortensia in het plantgat richting de muur, zo “wijst u hem de weg”. Vergeet niet om alle palen en banden te verwijderen en de takken gewoon op de steun te laten rusten. Deze gebruiken wij alleen om uw plant op onze productielocatie voor te bereiden en zijn eenmaal in uw tuin niet meer bruikbaar. Probeer de takken niet vast te zetten,  enz. Dit zou contraproductief zijn.

Klimhortensia's groeien alleen en houden niet van beperkingen.Eenmaal in de grond zullen kleine luchtwortels het overnemen. Ze zullen komen en zich aan je muur hechten. Aan de andere kant, wees niet bang, deze kleine wortels zijn veel minder agressief dan die van klimop en zullen je muur niet beschadigen.

 

WELKE PLANTAFSTAND TUSSEN 2 KLIMHORTENSIA'S?

Je kunt enkele meters tussen 2 planten laten staan, ze zullen geleidelijk de ruimte bedekken. Tussen de voeten en op de voorgrond maken varens en meerjarige schaduwplanten (hosta, helebores etc.) het decor compleet!

 

MOET IK MIJN KLIMHORTENSIA SNOEIEN?

De klimhortensia vereist geen speciale snoei. Het zal in de loop van de jaren geleidelijk groeien, totdat het de gehele beschikbare oppervlakte bestrijkt. Aan de andere kant belet niets u om de takken die u hinderen te snoeien. Maak je geen zorgen, dit heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling ervan.

 

MIJN KLIMHORTENSIA GEEFT GEEN BLOEMEN, WAAROM?

In de eerste jaren gebruiken klimhortensia's hun energie om hun vegetatie te ontwikkelen en hun territorium uit te breiden. Ze verschijnen ofwel in de eindscheut wanneer de plant de top heeft bereikt, ofwel op de secundaire takken ter hoogte van de hulpknoppen van de plant. plant. De secundaire bloemen die groeien. De bloeiperiode begint in juni en eindigt tussen juli, afhankelijk van de variëteit.

Bron: Davasse

 

 

 

BLAUWE HORTENSIA'S

Veel mensen hebben de oude suggestie gehoord om een blik roestige nagels onder een hortensia te begraven om de kleur van de bloemen te helpen veranderen. Maar dat is eigenlijk een mythe!

 

Blauwe hortensia's hebben een pH tussen 5 en 5,5 nodig, terwijl grond met een pH van 6 tot 6,5 roze bloemen oplevert.

Mensen gaan ervan uit dat de nagels ijzer aan de grond toevoegen waardoor de pH wordt verlaagd en de bloemen blauw worden. Dit is geen goed idee want het verlagen van de pH van de bodem is slechts een deel van het verhaal. Aluminium is ook nodig om blauwe bloemen te produceren.

Om roze bloemen blauw te laten kleuren, los je 1 eetlepel aluminium sulfaat op in een liter water en drenkt de grond rond de plant in april en september. (Verhoog de hoeveelheid van de toevoegingen voor kleurverandering niet. Aluminium in hoge doses zal hortensia planten schaden. )

 

Rode Hortensias.

Rode hortensia's reageren minder dan zuiver roze en blauwe soorten op de zuurtegraad van de grond en de aanwezigheid van aluminium.

Vaak verschijnen ze eerst rozerood om in de loop van het seizoen , dieper rood door te kleuren .

In een neutrale grond (ph 7) zullen ze meestal hun kleur mooi behouden, toch is het niet onmogelijk dat meer rozerode soorten door de chemische samenstelling van je bodem (zuurtegraad en aanwezigheid van aluminium) van kleur gaan veranderen en meer violetkleurige tot paarse tinten gaan vertonen ....

Maar dit kan je dan weerom gaan oplossen door de PH van je bodem te verhogen .Tekst: Kwekerij Ajisai

 

 

NIEUWE SOORTEN HORTENSIA'S MET DIKKERE BLOEMBLAADJES DIE BETER BESTAND ZIJN TEGEN WATERSTRESS

Het is u al opgevallen of u is verteld: hortensiabloemen vinden hun volheid als ze in optimale watertoevoercondities zijn.

Dit komt uit het gebied van herkomst: de soort Hydrangea macrophylla (=Hortensia) komt uit de boog van de eilanden van Japan waar de zomers heet kunnen zijn (vooral in het zuiden), maar altijd met vochtigheid in de lucht of neerslag.

Daarom adviseren wij hortensia's alleen 's ochtends in de schaduw of in de zon te planten en in koele grond met een goede waterreserve of regelmatig water geven.

HORTENSIABLOEMEN VINDEN DIE BETER BESTAND ZIJN TEGEN WATERSTRESS: DÉ NIEUWE UITDAGING VOOR ONTWERPERS!

Het idee "kietelt" de makers echter om nieuwe, meer resistente variëteiten te vinden. Hoe ? door inspiratie te halen uit variëteiten die in de natuur voorkomen, zoals Hydrangea 'Ayesha', die afkomstig is van een natuurlijke mutatie van 'Sir Joseph Banks' en die verdikte 'bloemblaadjes' in de vorm van kleine kopjes presenteert. Door de dikte van het "bloemblad" en het kleinere formaat is het veel minder gevoelig voor variaties in de luchtvochtigheid en kan het water beter vasthouden.

 

SOORTEN HORTENSIA'S MET DIKKERE BLOEMBLAADJES

Dit "verdikte bloemblad"-karakter ligt aan de basis van het creatieve werk van veredelaar Kolster, met in het bijzonder het Magical-assortiment. En de eerste 2 variëteiten die door Jean-Paul Defasse zijn gepresenteerd.

Dit karakter is ook terug te vinden in de Hydrangea Valvert , een creatie van zijn kwekerij en in de noviteit van het jaar: de Hydrangea So Long Starlit Sky.

EEN ANDER VOORDEEL:

Deze eigenschap garandeert ook een langere bloeiperiode en maakt het maken van mooie droge boeketten mogelijk

HOE VER MOET IK MIJN HORTENSIA'S UIT ELKAAR PLANTEN?



Hier is een vraag die ons heel vaak wordt gesteld en het is logisch.

Allereerst is het goed om te onthouden dat hortensia een plant is die zal groeien en volume zal krijgen, een beetje of veel, afhankelijk van de variëteit. Het vormt over het algemeen een halfbolvormige struik die even hoog als breed is.

PLANTEN AFSTAND
De afstand tussen elke hortensia is daarom een belangrijk element om rekening mee te houden bij het planten.

Dit hangt af van hoe groot je plant zal zijn als volwassene :

Volwassen maat Aanbevolen afstand
0,8 m - 1,20 m 0,6 m - 0,8 m tussen hortensia's
1.20m - 1.60m 0,8 m - 1 m tussen hortensia's
1.60m - 2m 1m - 2m tussen de hortensia's

Vergeet deze afstanden niet te respecteren bij je muren, huisdeuren of looppaden, want de hortensia kan je pad versperren of te krap worden, wat de groei zou belemmeren.

Het is ook mogelijk om uw hortensia verspringend te planten, waarbij u de aanbevolen afstanden in acht neemt.

Onthoud dat hortensia geen heideplant is , maar liever een luchtige, humusrijke grond.

DE RUIMTE INRICHTEN
In eerste instantie zullen uw hortensia's uit elkaar staan. Als je de gaten wilt opvullen, om de zichtbare aarde te verbergen: het is heel goed mogelijk! hetzij met andere planten of met mulch.

Zo kunt u heel goed kleine vaste planten (bijv. Helleborus) of bollen (bloeiende winter/lente) planten voor een betere weergave van uw tuin.

Het doel is om je bed te kleuren wanneer de hortensia geen begroeiing heeft!



Is het mogelijk om hortensia's op een balkon in de schaduw te plaatsen?


1 - Hortensia's: Aan de schaduwkant is het geweldig!
Hortensia's zijn planten die inheems zijn in het kreupelhout, dus ze doen het goed in de schaduw of met ochtend- of avondzon. Voor uw balkon in de schaduw is dit een zeer goede keuze.

NB : Voor mensen die balkonterrassen op het zuiden hebben: hortensia's (Hydrangea macrophylla) moeten vermeden worden, die hebben te veel last van de middagzon. We raden u aan om de soort "neef" te kiezen: de kleine Hydrangea paniculata .

2 - In welke maat potten de hortensia's verpotten?
Over het algemeen kun je bedenken dat als je een hortensia koopt in een pot van 2 liter, je deze moet verpotten in een pot van minimaal 10 liter. (3 liter pot => 15 liter pot). Je kunt ook direct een grotere pot kiezen en de beplanting compleet maken door bijvoorbeeld één of enkele vaste planten aan de basis te zetten.



ALLE HORTENSIA'S STARTEN NIET TEGELIJK.

Wees gerust, je H. paniculata zijn niet dood ... ze slapen nog!
Als je om je heen observeert: sommige bomen en struiken beginnen te bloeien, om hun eerste bladeren te maken en zelfs voor sommigen om te bloeien (forsysthia, magnolia's). Aan andere bomen daarentegen (kastanjebomen, platanen, ...) beweegt momenteel niets, ze zijn nog in volle "winterslaap". Hetzelfde geldt voor Hortensia. In dit geslacht zijn er verschillende soorten die anders zullen reageren en dan is elke variëteit ook min of meer vroegrijp.

Hortensia's ( Hydrangea macrophylla ) beginnen snel . Ze reageren zeer snel op de eerste hitte.

Aan de andere kant is voor bepaalde Hydrangea zoals Hydrangea arborescens en vooral Hydrangea paniculata een langere periode van hoge temperaturen, en vooral warmere nachten, nodig om de kiemrust van de knoppen te doorbreken.

De eerste start van de vegetatie zal pas eind maart of begin april plaatsvinden, afhankelijk van de variëteiten en natuurlijk het klimaat van het jaar en het geografische gebied. We moeten daarom wachten tot de lente goed ingeburgerd is om ze te zien ontwikkelen.

Dit kenmerk van kiemrust is gebruikelijk bij veel andere struiken, het geeft ze een betere aanpassing in koudere streken.

HORTENSIA EN HERFSTVORST



De komst van koude en herfstvorst
Je maakt je zorgen over je hortensia's ( Hydrangea macrophylla ) met de komst van de kou en de eerste vorst van de herfst.
Je vraagt ons of we ze willen beschermen, iets speciaals willen doen...


We willen je hier geruststellen: de hortensia ziet de komst van de herfst als een normale gebeurtenis omdat het een plant is waarvan de plantcyclus wordt onderbroken door de 4 seizoenen.

Hortensia's zijn niet bang voor herfstvorst.
De eerste herfstvorst (tussen -1 en -5 °C) in november is een normale situatie in onze streken, en ook in de herkomstgebieden van de hortensia's. (Japan)

Deze vorst komt wanneer de hortensia's klaar zijn met groeien en hun bloemknoppen voor het volgende jaar vormen. De vorst tast alleen de bladeren aan (die toch in het najaar vallen) en mogelijk enkele te malse scheuten of late bloemen die eind september verschenen.

Deze vorm van vorst heeft dus geen effect op de plant en ook niet op de bloei komende zomer. Er is niets bijzonders aan te doen, en ook geen speciale bescherming om in de winter aan te trekken: het zijn planten die aan dit soort situaties gewend zijn.

Uitzondering:

- Je hebt eind september, begin oktober een hortensia aan het begin van de bloei geplant, afkomstig van een "kunstmatig" vertraagde plant: een bloemistenplant bijvoorbeeld.
In dit specifieke geval kan het een impact hebben op de bloei van het volgende jaar. Omdat de plant zich nog niet in haar natuurlijke cyclus bevindt, heeft ze nog geen tijd gehad om haar hout te harden, noch om haar bloemknoppen te vormen. Het had in een koude kamer moeten worden bewaard en alleen in het voorjaar opnieuw moeten worden geplant.

De meeste hortensia's zijn winterhard tot -15°C
In de meeste gebieden zijn de meeste hortensia's, wanneer ze in de grond worden geplant , bestand tegen wintervorst tot gemiddeld -15 ° C.

Er zijn uitzonderingen. zo is Hydrangea macrophylla 'Hanabi' gevoeliger (weerstaat slechts tot -7 tot -12°C) en daarentegen is Hydrangea macrophylla 'Semperflorens' winterhard tot -23 tot -29°C.

Wanneer de temperatuur lager is zonder bescherming, zullen de hortensia's niet doodgaan, maar het bovenste deel van de takken zal worden beschadigd en daardoor worden de terminale bloemknoppen vernietigd

Niet snoeien, uitgebloeide bloemen niet snijden in de herfst
Ze hebben een beschermend effect op de onderste knoppen van de stengel.


 

tuinklussen voor de maand december



Het zijn de donkere dagen voor kerst en niet iedereen is even fanatiek met de tuin bezig, maar er is genoeg te doen in het weekend.

dit is het ideale moment om de tuin anders in te richten?
Je kunt de planten nu nog goed herkennen. Over een paar maanden is dat lastiger, omdat het dan een kale boel is. Wil je het terras wat groter of kleiner maken, of plaats maken voor nieuwe borders? Dan moet je nu de tuin in. Het is heerlijk om buiten te zijn. De warme chocomelk of koffie smaakt daarna nog lekkerder.

Is de snoeischaar nog ergens goed voor in december?
,,In het verleden zeiden hoveniers vaak: alles wegknippen en wegharken, maar dat doen we helemaal niet meer. Er zijn planten die je af mag knippen, bijvoorbeeld als het in de weg hangt, maar het is vaak beter als je dat niet doet. Een plant beschermt zich in de winter door wat te gaan hangen. Samen met de bladeren van de bomen bedekt de tuin zichzelf. Plantenresten die op de grond liggen, worden omgezet in voeding voor de grond.


  • Snoeien

. De gedroogde bloemen in april verwijderen bij normale hortensias.

 

. Bij pluimhortensias de gehele plant knippen tot ongeveer 20 cm. 

                                                                                                                                                                              .De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden.

De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei.

De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden.

De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei.